Oznake

, ,

Istina, svi znamo da je politička kratkovidnost nešto što je svakodnevno prisutno u našem društvu, ali u nastavku teksta pisati ću o oftalmološkom problemu koji dotiče mnoge ljude.

Kako sam i sama imala problema sa kratkovidnošću, odlučila sam se posvetiti istoj tematici, te podrobnije istražiti cijelu stvar. Naučila sam puno i isprobala zanimljiv program za liječenje kratkovidnosti. Program PVS uistinu pokazuje zavidne rezultate.

Kada smo sposobni bez ikakvog problema vidjeti i fokusirati objekte koji se nalaze u našoj neposrednoj blizini, ali bilo što dalje je posve mutno možemo zaključiti da se radi o poremećaju oka, odnosno lomljenja zraka u oku koje nazivamo kratkovidnost ili miopija. Dakle, osobe koje su kratkovidne jasno vide sve što je dovoljno blizu, no ovisno o razini kratkovidnosti, svaki udaljeniji fokus je teško ili nemoguće postići.

Uzroci kratkovidnosti

Kratkovidnost se može razvijati postupno, no može također i nastupiti iznenada. Budući da se poremećaj vrlo često opetovano pojavljuje u obitelji, vrlo je logično zaključiti kako se radi o genetskom naslijeđu. Iako se vjeruje kako je genetika upravo ta koja u najvećoj mjeri uzrokuje kratkovidnost, ona nije i jedini razlog. Kratkovidnost također samostalno uzrokujemo izlažući oko na dnevnoj bazi umjetnom svjetlu, kao i radu na blizinu (rad na računalu, intenzivno približavanje štiva očima, gledanje televizije na maloj udaljenosti), koje oku pruža odgovarajuću akomodacija kako bi prihvatilo kratkovidnost kao uobičajeno ponašanje.

kratkovidnost

Dva ključna razloga kratkovidnosti nikako ne isključuju jedan od drugoga, te okolina i vrijeme u kojem živimo pod konstantnim stresom vrlo su plodno tlo za uspješan razvoj kratkovidnosti već u najranijoj dobi.

Liječenje kratkovidnosti

Naočale

Uvriježeno je mišljenje kako naočale  ili kontaktne leće liječe kratkovidnost, bez obzira što je ta konstatacija do te mjere apsurdna da je u neku ruku i smiješna koliko je i tragična. Istina je posve suprotna, odnosno može se posve sigurno reći da distorzivne leće potiču kratkovidnost, dopuštajući oku da nastavi u smjeru „lošeg vida“.  Nažalost, rijetki se mogu pohvaliti svojom aktivnošću i upornošću u očuvanju zdravlja i svjesnosti vlastitog tijela i postojanja. Vrlo jednostavan primjer današnjeg ponašanja prema bilo kakvim, recimo, neprihvatljivim nuspojavama je uzimanje lijekova protiv bolova, a da pri tom niti najmanje ne obraćamo pozornost na uzroke i razloge te specifične boli koja se javlja.  Uvijek je lakše popiti tableticu koja će poremetiti bitnu informaciju koju mozak prima i koja jasno upozorava da nešto nije uredu, te nastaviti kao da se ništa nije dogodilo, nego pronaći izvor i posvetiti se stvarnom rješavanju problema. Ista stvar događa se kada, primijetivši simptome kratkovidnosti, ležerno odaberemo okvire koji pristaju obliku lica, u njih umetnemo leće i nastavimo sa naočalama na nosu, kao da nam oko ništa nije željelo reći gubeći svoj prirodan fokus na daljinu. Jeste li se naočalama izliječili od kratkovidnosti? Kratkovidni ste i dalje, za sada sa nepromijenjenim  minusom, koji će, neminovno, uzimati svoj danak kako vrijeme bude prolazilo. Dakle, naočale nisu lijek protiv kratkovidnosti.

Vježbe za oči

Pronalaženje konkretnog uzroka kratkovidnosti otvara paletu konkretnog liječenja iste, a ovdje pod liječenjem doista stoji trajno rješavanja ovog poremećaja vida. Postoji nekoliko učinkovitih metoda liječenja kratkovidnosti, no kako je ranije u tekstu navedeno, niti jedno od njih nije instant rješenje  i zahtjeva volju i predanost osobe da se zauvijek riješi problema koje ga priječi da nesmetano vidi ono što želi. Među najučinkovitijim metodama ubraja se Batesova metoda opuštanja i vježbanja očnih mišića, te Power VisionSystem izazivanja podražaja umjetnog defokusa mrežnice. PVS metoda znatno je brža i u cilju ispravljanja čak i velike kratkovidnosti, no nerijetko se obje metode koriste paralelno u svrhu stabilnijeg i uspješnijeg napretka ispravljanja vida.

Podrška u procesu liječenja kratkovidnosti

Kako bi započeli liječenje, važno je imati dobru literaturu i izvrsnu profesionalnu podršku kroz čitav proces. Ustrajnost je u ovom slučaju, kako i kod svih ostalih liječenja, od izuzetne važnosti, te ukoliko redovito imate odgovore na svoja pitanja i svjesni ste da niste jedini na svom putu, utoliko će taj put do savršenog vida biti brži, lakši i učinkovitiji. Želite svoj vid natrag? Startna linija nalazi se na stranicama http://www.kratkovidnost.com.

Kako god, sve što može pomoći zdravlju je dobrodošlo, naročito ako se ne radi o invanzivnim metodama 😉

Lijepi pozdrav

Ivana