Oznake

, , , , , ,

U uredu predsjednika Ive Josipovića održana je zajednička sjednica Savjeta predsjednika za gospodarstvo i Vijeća za socijalnu pravdu.

Pitanje koje se nameće je zašto je toliko vremena trebalo proći da bi se odškrinula vrata nove pravednosti, po mom skromnom mišljenju, vjerojatno i previše. Činjenica je da u nekim zapadnim zemljama postoji institut osobnog bankrota, situacija u kojoj osoba koja je bankrotirala ima pravo zadržati svoj stan bez straha da će joj ga oduzeti, tj. ovršiti, ali dobijete osobnog savjetnika koji upravlja svim vašim primanjima.

socijalna nepravda

Ako su vas životne okolnosti ili vaš nemar doveli do toga da ste dužni, bankama, firmama ili jednostavno za režije, država je iznašla mogućnost da na humaniji način riješite svoje dugove. Napominju da osoba koja proglasi osobni bankrot ili stečaj nije tako prestala biti dužna, ali imat će “staratelja” koji će brinuti o njenoj imovini i sredstvima koje zarađuje, te da će i dio duga biti oprošten.

Na index.hr kažu:

Osobni stečaj ne znači oprost duga. Na tragu rješenja za koje su se ranije sporadično zalagali pojedini sindikati i po uzoru na mnoge države, predsjednik predlaže da se do grla zaduženim građanima, koji odluče potpisati bankrot, onemogući upravljanje plaćom i imovinom sve dok ne podmire dug, dio kojega bi se i otpisao. Među dvadeset preporuka je i poziv bankama da uz Vladine i HNB-ove motivacijske mjere oproste dio duga najsiromašnijima, omoguće povoljniji reprogram kredita i moratorij na otplatu. Da predložene mjere traže društveni konsenzus, ali i da Vlada razmišlja, donosi i provodi socijalne mjere, dala je već na Pantovčaku naslutiti ministrica socijalne politike Milanka Opačić.

“Jedan dio rješenja smo našli, jedan dan su još na neki način poluproizvodi. Sasvim sigurno, ova današnja rasprava će pomoći mnogima od nas“, istaknula je Opačić.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Nadam se da će pomoći potrebitima, a ne njima, jer njima takav vid pomoći nije potreban, već ljudima koji su normalno živjeli i radili i kroz povijest pljačke i destrukcije postali osobe koje se srame sebe samih. Tko im je to učinio? Prvenstveno, nesmiljena pljačka naše domovine kroz protekle 23 godine, a onda i svjetska recesija koja nesmiljeno trese, a naročito stari kontinent, a s njim i nas!

Zanimljivo je da kod nas ima tako puno ekonomista, a svi oni zajedno ne mogu se složiti koji je pravi put za izlazak iz ove krize, jedini koji su profitirali u ovoj situaciji su novčarske institucije, banke u prvom redu, one nikada nisu na gubitku, oderat će vam kožu samo da dođu do “svog” novca. U svemu imaju prvenstvo osim u tome da pomognu onima od kojih žive.

Daj dragi Bože, dozvoli da država dozvoli da banke bankrotiraju i neka njihovi nesmiljeni vlasnici i djelatnici osjete zlo koje su činili drugima, jer njih mi niti najmanje nije žao, prema onima koji ne pokazuju empatiju ne treba je uzvratiti.

Kuna nam je stabilna, za kunu se može kazati da ima tečaj kao britanska funta ili švicarski franak, a niti američki dolar nije daleko od njih.
Cilj ove nove pravednosti bi trebao da osim brige za socijalno ugrožene potakne i neke nove projekte u proizvodnji, jer mi smo zemlja u kojoj se ništa ne proizvodi, ništa osim afera i političkog prepucavanja.

Valjda će i nama jednom doći iz guzice u glavu, jer svatko iole normalan vidi da se ovako dalje ne može, pojesti će nas Europa i nestat ćemo s lica zemlje ako se ne pokrenemo i pokažemo što mislimo.

SPORT

Koliko god bili ponosni na trenutne sportske rezultate, mislim da mi kao nacija ne živimo od toga, već od toga žive isti ti sportaši koji ponosno igraju za hrvatsku reprezentaciju ili su u nekom pojedinačnom sportu npr. skijanje, oni postaju nacionalni heroji, a uz to su još jako dobro plaćeni za svoj rad, da li je u pitanju domoljublje ili novcoljublje. Više se divim sportskim djelatnicima na lokalnom nivou, koji rade s mladima i održavaju zdrav duh u zdravom tijelu. Meni osobno kao osobi koja se bavi sportom, trenutno su zanimljive i firme koje pomažu da shvatimo kako s zdravom prehranom i sportom održavati zdravi način života. Pogledala sam kako nabaviti opremu za fitness i redovito idem u teretanu, to je moj doprinos mom sportskom načinu života, neke od ovih proizvoda sam morala uzeti, jer su i više nego dobri 🙂

Radnika u škveru, koji rinta i po 12 sati dnevno i na kraju ne vidi novac, nitko ne smatra herojem, mada je po mom mišljenju dao puno više od sportaša za svoju domovinu. Naprotiv kod nas taj radnik postaje teret ovom društvu koje jede svoje građane, društvo koje je postalo kanibal i hrani se sočnim dijelovima patnje hrvatskog radništva.

kapitalizam je kanibalizam

LASTAVICE

Prije četiri dana vidjela sam prve lastavice u ovoj godini, tri mala bića koja su bježala pred nadolazećim nevremenom, hvala Bogu, vidjela sam kako su uletjele u šufit jedne stare zgrade i tu se sklonile. Nadam se da ti malo preuranjeni vjesnici proljeća neće biti deložirani ili ovršeni jer nisu platili režije za cijelu jesen i zimu, jer kod nas se plaća život, a ne boravak. Stanje kakvo je danas veoma je nalik onom u  feudalnom vremenu, živimo da bismo radili, a ne onako kako bi trebalo biti, raditi da bi se živjelo!

Ivana